Τρίτη 21 Απριλίου 2015
Οι θεραπευτικές ιδιότητες και οι φαρμακευτικές χρήσεις της αγριάδας!
Δευτέρα 20 Απριλίου 2015
Πανεύκολη συνταγή για δροσερή γρανίτα φράουλας!
Πανεύκολη συνταγή για δροσερή γρανίτα φράουλας, τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει και ένα παγωτάκι είναι ότι πρέπει!
Υλικά:
65 γραμμάρια νερό
65 γραμμάρια ζάχαρη
365 γραμμάρια καθαρισμένες φράουλες
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα βράζουμε έτσι ώστε να γίνουν σιρόπι!
Το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε στο μπλέντερ, μαζί με τις φράουλες.
Το αλέθουμε καλά και σουρώνουμε το μείγμα το οποίο τοποθετούμε σε σκεύη για γρανίτες!
Το αφήνουμε στην κατάψυξη για 16 ώρες τουλάχιστον και το παγωτάκι μας είναι έτοιμο!
Σίγουρα πιο οικονομική και πάνω απ΄όλα ξέρετε τι τρώτε!
Κυριακή 19 Απριλίου 2015
Καλοκαίριασε, καιρός να φτιάξουμε υπέροχο παγωτό σοκολάτα!
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 160ml κρεμά γάλακτος
- 200γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια και λιωμένη σε μπεν μαρι
- 100γρ. κακάο (σκόνη)
- 320γρ. ζάχαρη
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 ασπράδι αυγού
- Βράζετε το γάλα μαζί με την κρεμά γάλακτος, τη ζάχαρη και την κανέλα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνετε για λίγη ώρα να τραβήξουν τα υλικά το άρωμα της κανέλας και κατόπιν πετάμε τα ξυλάκια.
- Προσθέτετε πρώτα τη λιωμένη σοκολάτα και κατόπιν το κακάο και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί το κακάο και να ομογενοποιηθουν τα υλικά.
- Χτυπάτε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και το ενσωματώνετε στο μείγμα.
- Παγώνετε στην κατάψυξη με τον παραδοσιακό τρόπο.
Σάββατο 18 Απριλίου 2015
Τι έτρωγαν και τι ΔΕΝ έτρωγαν οι Αρχαίοι και ήταν τόσο έξυπνοι;
Τι έτρωγαν και τι ΔΕΝ έτρωγαν οι Αρχαίοι και ήταν τόσο έξυπνοι;
Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη έχει σκύψει στον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων.Η επιστήμη έχει μελετήσει αρχαία συγγράμματα σε μια προσπάθεια να απαντήσει και σε ένα απλό ερώτημα πέρα από τα πολυσύνθετα. Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι; Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».
Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα. Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες;
Ο καρκίνος , τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε. Ένα από αυτά … κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη.
Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους.
Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου. «Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζεα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει. Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».
Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. «Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά – άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»
Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό. «Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής». Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας. Και η Πυθαγόρεια διατροφή στηρίζεται στην Ιπποκράτεια, με εξαίρεση στην κατανάλωση κρέατος, που για τον Πυθαγόρα, απαγορευόταν δια ροπάλου.
Ιπποφαές
Στην αρχαιότητα μεγάλη κατανάλωση είχε και ένας πορτοκαλί καρπός, το Ιπποφαές. Περιέχει 192 βιταμίνες και είναι όλες απορροφήσιμες από τον οργανισμό.Στις εκστρατείες του, ο Μέγας Αλέξανδρος παρατήρησε, ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει το τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο – φάος = άλογο που γυαλίζει).
Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζέγκις Χαν. Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας. Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική.
Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση (Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Αγγλία, Σουηδία κ.α.) για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γι αυτό 5 επιστημονικά συνέδρια. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.
Παρασκευή 17 Απριλίου 2015
Φτιάξτε μία εναλλακτική σπιτική πίτα χαμηλών λιπαρών!
Πεντανόστιμη σπιτική πίτα με λουκάνικα κοτόπουλου, τυρί χαμηλών λιπαρών και ντομάτα
Υλικά για τη ζύμη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά για τη γέμιση
- 2 μεγάλες ντομάτες
- 10 φέτες του τοστ τυρί τύπου gouda χαμηλών λιπαρών
- 4 μεγάλα λουκάνικα κοτόπουλου
Εκτέλεση
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ αφράτη και κολλάει θα πρέπει να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι ολικής μέχρι η ζύμη μας να μπορεί να ανοιχτεί με τον πλάστη σε φύλλα. Παίρνουμε τη μισή ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί στο οποίο έχουμε σχεδιάσει να φτιάξουμε την πίτα μας. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο που ανοίξαμε. Από πάνω στρώνουμε το τυρί ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του φύλου και στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο και με τις ροδέλες από τα λουκάνικα. Τέλος πάνω από τα λουκάνικα απλώνουμε τις ντομάτες τις οποίες έχουμε αδειάσει από τα πολλά σποράκια και τις έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες. Ανοίγουμε ένα δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο της ζύμης και σκεπάζουμε την πίτα μας. Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει από το επάνω φύλλο και γυρίζουμε τα περισσεύματα από το κάνω φύλλο προς τα μέσα ώστε να καλυφθεί ένα μικρό μέρος από την άκρη του επάνω φύλλου και να κλείσει καλά η πίτα μέσα της τη γέμιση. Λαδώνουμε την πίτα με ένα πινέλο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει καλά (χρειάζεται περίπου 50-60 λεπτά).
Πέμπτη 16 Απριλίου 2015
Ένα αγαπημένο και πεντανόστιμο πιάτο, χοιρινό με πράσα!
Ένα αγαπημένο και πεντανόστιμο πιάτο, χοιρινό με πράσα, ειδικό για καλοφαγάδες γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και ο έρωτας περνάει από το στομάχι!
Υλικά
800 γραμμάρια χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες
1 ματσάκι σέλινο
3 πράσα
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ζητάμε από το χασάπη να κόψει το χοιρινό σε μερίδες ή το κόβουμε εμείς.
Αρχικά βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα,ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια του χοιρινού.
Σοτάρουμε το κρέας.
Μόλις πάρει χρώμα από τη μια πλευρά,το γυρνάμε από την άλλη.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε.
Στη συνέχεια,τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας.
Μόλις σοταριστούν και αυτά,χαμηλώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Στο σημείο αυτό,προσθέτουμε στην κατσαρόλα μερικά ποτήρια του κρασιού νερό για να σκεπαστεί το κρέας και τον πελτέ ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε,ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να βράσει το κρέας μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα,βάζουμε νερό και ανοίγουμε τη φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει,βάζουμε μέσα τα σέλινα και τα ζεματάμε για 12 λεπτά.
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα.
Αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Τετάρτη 15 Απριλίου 2015
Το αραβικό κόμμι βοηθά σημαντικά στην μείωση του βάρους! | ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το αραβικό κόμμι αποτελεί ένα συστατικό, ένα πολυσακχαρίτη που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος ακακίας που ευδοκιμεί στην Αφρική. Πρόκειται για ένα φυσικό είδος ρετσινιού, που παράγεται από το δέντρο προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά στο φλοιό του. Αποτελεί το βασικό συστατικό που δίνει σε ορισμένες παστίλιες του εμπορίου τη χαρακτηριστική εύκαμπτη υφή τους. Παράλληλα, στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται ως γαλακτοματοποιητής, διογκωτικός παράγοντας και σταθεροποιητής γεύσης.
Από το 1970 έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς ως ασφαλής διαιτητική ίνα. Τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από το αραβικό κόμμι έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς φαίνεται ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με πιθανά οφέλη για την υγεία. Παλαιότερα οι περισσότερες μελέτες που αφορούν αυτές τις δράσεις τους γίνονταν κυρίως σε πειραματόζωα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια διερευνώνται πλέον οι θετικές επιδράσεις του και στον ανθρώπινο οργανισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή, μια τελευταία μελέτη έρχεται να συσχετίσει την κατανάλωση αραβικού κόμμεος με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους.
Η εν λόγω μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal, συμπεριέλαβε 120 υγιείς εθελοντές, κάποιοι εκ των οποίων κατανάλωσαν 30 γραμμάρια αραβικού κόμμεος την ημέρα για έξι εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι κατανάλωσαν κάτι άλλο – παρόμοιο όμως, μια πηκτίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έπαιρναν το αραβικό κόμμι μείωσαν το σωματικό τους βάρος και το σωματικό τους λίπος. Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, το αραβικό κόμμι αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές και ασφαλείς διαιτητικές ίνες και αν τα εν λόγω αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχομένως στο μέλλον ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Τρίτη 14 Απριλίου 2015
Γρήγορο και πεντανόστιμο σνίτσελ κοτόπουλο με μουστάρδα!
Εύκολο γρήγορο και πεντανόστιμο σνίτσελ κοτόπουλο, ειδικό για τις μέρες που δεν υπάρχει χρόνος αλλά θέλουμε να σερβίρουμε κάτι εύγευστο για να εντυπωσιάσουμε!
Προετοιμασία: 15 λεπτά | Μαγείρεμα: 20 λεπτά | Σύνολο: 35 λεπτά
Συνταγή για: 4 μερίδες
Υλικά συνταγής:
Φιλέτο κοτόπουλο: 4 φιλέτα (2 στήθη) ανοιγμένα σε σνίτσελ
Σκόνη μουστάρδα: 2 κουταλιές
Αλεύρι: 1 κούπα
Αλάτι: 2 κουταλάκια
Πιπέρι: 1 κουταλάκι
Αυγά: 3 μεγάλα, χτυπημένα με 3 κουταλιές νερό
Τριμμένη φρυγανιά: 2 κούπες
Ηλιέλαιο: αρκετό για το τηγάνισμα
Μαγιονέζα: 1/2 κούπα
Μουστάρδα: 3 κουταλιές
Ξύδι: 1 κουταλάκι
Οδηγίες:
1. Ανοίγετε τα φιλέτα σε σνίτσελ και τα χτυπάτε να πλατύνουν (ή ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να το κάνει).
2. Σένα σκεύος βάζετε το αλεύρι, τη σκόνη μουστάρδας, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύετε καλά. Σε άλλο σκεύος χτυπάτε τα αυγά με το νερό και σε τρίτο, βάζετε τη φρυγανιά.
3. Βουτάτε να σνίτσελ, ένα ένα πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά, να καλυφθούν καλά από παντού.
4. Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζετε τα σνίτσελ σε μέτρια φωτιά, να χρυσοκοκκινήσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
5. Ανακατεύετε μαζί τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και το ξύδι. Σερβίρετε το κοτόπουλο ζεστό, με τη σως ξεχωριστά.
Δευτέρα 13 Απριλίου 2015
Η λεβάντα και οι απίστευτες θεραπευτικές της ιδιότητες!
Η λεβάντα και οι απίστευτες θεραπευτικές της ιδιότητες!
Περιγραφή
Η λεβάντα είναι πολυετές θάμνος με χνουδωτά, σπαθοειδή, γριζοπράσινα φύλλα και μοβ άνθη με πολύ έντονο άρωμα και φτάνει μέχρι το ένα μέτρο ύψος. Βρίσκει εφαρμογή στην αρωματοποιία και στη φαρμακευτική.
Θεραπευτικές Ιδιότητες
Τα άνθη της λεβάντας έχουν αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για το άσθμα, τη γρίπη, τη λαρυγγίτιδα και την αϋπνία.
Τρόποι Χρήσης
Για το άσθμα παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. άνθη λεβάντας σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι 2 φλυτζάνια την ημέρα. Για τη γρίπη παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 5-10 γρ. άνθη λεβάντας σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι 2 φλυτζάνια την ημέρα. Για τη λαρυγγίτιδα παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. άνθη λεβάντας σε ένα λίτρο νερού και κάνετε γαργάρες. Για την αϋπνία παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 1-2 κττ άνθη λεβάντας σε ένα φλιτζάνι νερό και πίνετε πριν τον ύπνο.
Σάββατο 11 Απριλίου 2015
Τα άγρια μύρτιλα κάνουν θαύματα στην υγεία μας!
Τα άγρια μύρτιλα κάνουν θαύματα στην υγεία μας!
Νιώθετε ενοχές που δεν αντισταθήκατε σε εκείνο το λαχταριστό burger; Φάτε μερικά άγρια μύρτιλα και περιορίστε τη ζημιά που προκαλούν τα πολλά λιπαρά στην υγεία σας.
Τα άγρια μύρτιλα (bilberries), που αποτελούν ένα είδος μούρων και μοιάζουν με τα μύρτιλα με μόνη διαφορά ότι είναι πιο όξινα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και εμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα, οι οποίες όταν γίνονται χρόνιες προκαλούν την εμφάνιση διάφορων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Αυτές οι ευεργετικές τους ιδιότητες θεωρείται ότι οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες.
Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «PLoS ONE», έγινε σε πειραματόζωα. Για ένα διάστημα 3 μηνών οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας τάιζαν με λιπαρές τροφές μια ομάδα ποντικιών. Σε ορισμένα από αυτά έδιναν μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων άγριων μύρτιλων, που αντιστοιχούσε στο 5-10% των ημερήσιων θερμίδων που προσλάμβαναν συνολικά.
Μετά το πέρασμα των 3 μηνών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν άγρια μύρτιλα είχαν χαμηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλά επίπεδα κυτοκινών (τα υψηλά επίπεδα κυτοκινών αποτελούν ένδειξη φλεγμονής) και φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποντίκια.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια χούφτα άγρια μύρτιλα καθημερινά αρκεί για να μειώσει τον αντίκτυπο που έχει η πλούσια σε λιπαρά διατροφή στην υγεία μας. Αρκετές μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των λιποκυττάρων στο σώμα σε ποσοστό 73%.
Πέμπτη 9 Απριλίου 2015
Όσα δεν ξέρετε για τον άνιθο και τις θεραπευτικές του ιδιότητες!
Όσα δεν ξέρετε για τον άνηθο και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τον τρόπο παραγωγής του που είναι πανεύκολος και που χρησιμοποιείται!
Ο άνηθος είναι ένα μονοετές φυτό, το οποίο μεγαλώνει περίπου στα 45-60 εκατοστά.
Τον συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι οι σπόροι και τα νεαρά φύλλα. Τα φύλλα του έχουν σχήμα φτερού, είναι τριγωνικά, λεπτά και μυτερά.Τα άνθη του ανοίγουν σαν ομπρέλα και οι -γκρίζο και καφέ ριγέ- σπόροι του έχουν οβάλ σχήμα. Οι σπόροι του φτάνουν στα 2-4 χιλιοστά και έχουν γεύση γλυκόριζας και γλυκό άρωμα.
Λέγεται οτι βοηθάει στη χώνεψη και καθαρίζει την αναπνοή, οπότε είναι καλό να μασηθεί μετά το φαγητό. Ο άνηθος είναι ευεργετικός στον βήχα, αντισπασμωδικός και αντισηπτικός. Χρησιμοποιείται για την ρύθμιση των οιστρογόνων στον οργανισμό και λέγεται ότι βοηθά στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Φυτέψτε τον άνηθο μια ζεστή μέρα του Απριλίου, σαν σπόρο περίπου στα 2 εκατοστά βάθος. Αφήστε περίπου 50 εκατοστά περιθώριο ανάμεσα στα φυτά. Μεγαλώνει αργά και είναι μονοετές φυτό. Ο ήλιος και η ζέστη είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του. Το καλύτερο είναι να μην το μεταφυτέψετε και κατευθείαν να βάλετε το σπόρο εκεί όπου θα παραμείνει για όλη του τη ζωή. Προτιμά προστατευμένα μέρη με βαθύ και καλό χώμα. Αν τον φυτέψετε στο βοτανόκηπο σας, είναι αποδεδειγμένο ότι μεγαλώνει καλύτερα και πιο γρήγορα, δίπλα σε κολίανδρο. Ο άνηθος θέλει καλό πότισμα, αργά το απόγευμα.
Όταν το φυτό μεγαλώσει και βγει περίπου στα 15-20 εκατοστά, κουρέψτε το κάνοντας το πιο λεπτό και κρατήστε την περιοχή τριγύρω του καθαρή. Αν το φυτέψετε πολύ αργά, το φυτό θα είναι αδύναμο και μικρό, και θα ανθίσει και θα σποριάσει πολύ γρήγορα. Συνήθως το φυτό ανθίζει μετά από 3 μήνες, δηλαδή κοντά στον Ιούλιο και αν είναι επιτυχημένο οι σπόροι θα ωριμάσουν ένα μήνα μετά.
Όταν οι σπόροι αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα προς το γκρι-πράσινο, έχει φτάσει η ώρα της συγκομιδής. Κόψτε το από τη ρίζα και κρεμάστε το ανάποδα σε ένα ξηρό μέρος. Απλώστε από κάτω ένα πανί ή φύλλα εφημερίδας για να μαζέψετε τους σπόρους που θα πέφτουν καθώς ξεραίνεται. Κλείστε τους σε χάρτινα σακουλάκια και αφήστε τα να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο. Οι σπόροι χάνουν εύκολα τη γεύση τους, γι αυτό διατηρήστε τους ολόκληρους και τρίψτε τους τη στιγμή που θα τους χρησιμοποιήσετε. Αποθηκεύστε τους σε σκιερό μέρος κλεισμένους αεροστεγώς και θα κρατήσουν το άρωμα τους μέχρι και 2 χρόνια.
Ακόμα και η διατροφή θέλει τρόπο, μάθε 20 κολπάκια!
3=> ΤΡΩΤΕ σε όλα σας τα γεύματα κύρια ή πρόχειρα ικανή ποσότητα πρωτεϊνών είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ ινσουλίνης και γλυκαγόνης και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουν περισσότερες καύσεις λίπους.
4=> ΝΑ ΤΡΩΤΕ στα γεύματά σας περισσότερο όγκο και βάρος τροφής που προέρχονται από καλές θερμίδες, δηλαδή χόρτα, λαχανικά, φρούτα και μειώστε τις τροφές που έχουν μικρό όγκο και βάρος αλλά δίνουν περισσότερες και κακές θερμίδες δηλαδή τα σάκχαρα και τα άμυλα που προκαλούν την έκρισση ινσουλίνης και συσσωρεύετε λίπος.
5=> ΝΑ ΤΡΩΤΕ, πάντα ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό γεύμα θα σας δώσει περίπου το 1/3 των καθημερινών θερμίδων σας και θα σας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να δουλέυετε για 6 ώρες χωρίς να χρειαστεί να φάτε σνάκ.
6=> ΝΑ ΤΡΩΤΕ γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου για να μην εκκρίνεται πολλή ινσουλίνη και εμποδίζει την καύση λίπους. Δεν πρέπει το γλυκαιμικο φορτίο του γεύματός σας να ξεπερνά το 20.
7=> ΤΡΩΤΕ αρκετά υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά· θα σας φέρουν κορεσμό, κρατώντάς σας ικανοποιημένους για περισσότερο χρόνο από ότι αν τρώγατε υδατάνθρακες και μάλιστα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη οι οποίοι έχουν επίδραση στη μία και μοναδική ορμόνη που συσσωρεύει λίπος στον άνθρωπο την ινσουλίνη και ταυτόχρονα μπλοκάρει και την καύση λίπους.
8=> ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ κάθε γεύμα σας να περιέχει τουλάχιστον κατά τα 2/3 ωμές τροφές δηλ. σαλάτες και φρούτα διότι είναι ζωντανές τροφές έχουν όλα τους τα ένζυμα (εάν δεν έχουν κοπεί πρόωρα), μας βοηθούν να αφομειώσουμε και να χωνέψουμε καλύτερα τις τροφές και να διατηρήσουμε στο σώμα μας ένα αλκαλικό περιβάλον που θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια.
9=> ΝΑ ΤΡΩΤΕ, ήρεμα και αργά και μασάτε καλά την τροφή σας, διότι το στομάχι δεν έχει δόντια και αν δεν μασάτε καλά δέν θα χωνέψετε και καλά.
10=> ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ τις σκληρές τροφές γιατί όσο πιο σκληρή είναι μια τροφή, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεσαι για να τη φας. Έτσι, ο οργανισμός έχει το χρόνο να καταλάβει πότε χόρτασε. Προτίμησε, λοιπόν, μια μπριζόλα αντί για κιμά ή ένα μήλο αντί για μια μπανάνα. Μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο πολλή μάσηση απαιτείται για το φαγητό, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται το αίσθημα κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να τρώει κανείς λιγότερο.
11=> ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ τα νέα οικολογικά αντικολητικά σκεύη με κεραμική επίστρωση, είναι ό,τι πρέπει για να μαγειρεύετε δίχως προσθήκη λίπους. Με αυτά μπορείτε να φτιάξετε μία ομελέτα χωρις λίπος και να την συνοδεύσετε με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών, σαλάτα και φρούτο. Είναι μία νόστιμη κι υγιεινή επιλογη που θα σας βοηθήσει πολύ στο αδυνάτισμα.
12=> ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ να μαρινάρετε το κρέας πρίν το ψήσετε στα κάρβουνα σε μαρινάδα με δεντρολίβανο ή σε μαρινάδα με λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι. Με το ψήσιμο χάνει πολλά λίπη, ενώ με το μαρινάρισμα μειώνονται έως 90% ορισμένες επιβλαβείς τοξικές ουσίες (λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες) που θα αναπτύσσονταν λόγω του ψησίματος.
13=> ΤΡΩΤΕ πάντα καθισμένοι. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε το τσιμπολόγημα,. Εάν το βάλετε σκοπό να μην τρώτε ποτέ στο πόδι, θα απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό και θα αποκτήσετε επίγνωση του τι και πόσο τρώτε.
14=> ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ, για βραδινό κάποια άπαχη πρωτεϊνική επιλογή (όπως κοτόπουλο, ασπράδι αβγού, τυρί χαμηλών λιπαρών ή τόνο) με μία σαλάτα και φρούτο εποχής – και όχι σάκχαρα ή άμυλα (γλυκά, ψωμί, μακαρόνια, πατάτες και ρύζι).
15=> ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ μυρωδικά και μπαχαρικά, στο φαγητό σας, το κάνετε νοστιμότερο και ταυτοχρόνως μπορείτε να περιορίσετε το λίπος που προσθέτετε στο μαγείρεμα. Ένα νόστιμο πιάτο ικανοποιεί περισσότερο τη γεύση, διευκολύνοντάς σας έτσι να ακολουθήσετε την δίαιτα (είναι τεκμηριωμένο πως πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δίαιτα, διότι τους φαίνεται άνοστη).
16=> ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ξύδι στο φαγητό και τη σαλάτα, προκαταρκτικά ευρήματα μιας κλινικής μελέτης δείχνουν πως 15 ml ξύδι στα δύο κύρια γεύματα της ημέρας μειώνουν το λίπος (ιδίως το περικοιλιακό). Η δράση αυτή πιθανώς οφείλεται στο οξικό οξύ που περιέχει το ξύδι και το οποίο φαίνεται να ενεργοποιεί έναν ενζυμικό μηχανισμό που αυξάνει την καύση του λίπους και καταστέλλει την συσσώρευσή του στο σώμα. Επιπλέον, το ξύδι πιστεύεται πως διορθώνει και τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται με έμμεσο τρόπο και η κατανάλωση τροφής.
17=> ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ τα καυτερά σε όποιο γεύμα ταιριάζουν (συνήθως με το κρέας). Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα γεύματα που είναι πλούσια σε κόκκινες, καυτερές πιπεριές και τσίλι μπορεί να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό αυξάνοντας τη θερμογένεση (η θερμογένεση είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του μεταβολισμού), ενώ ταυτοχρόνως μπορούν να οδηγήσουν πιο γρήγορα στον κορεσμό της πείνας.
18=> ΝΑ ΤΡΩΤΕ, μουστάρδα με το κρέας, μελέτες έχουν δείξει ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό έως 15% τις δύο ώρες έπειτα από την κατανάλωσή της. Ανάλογη δράση έχει διαπιστωθεί πως ασκεί και η τσίλι σος (όπως το ταμπάσκο).
19=> ΑΣΚΗΘΗΤΕ το πρωί αυξάνει το μεταβολισμό για τις επόμενες 10-12 ώρες, αυξάνει επίσης τη διανοητική σας αντίληψη για τις επόμενες 4 με 10 ώρες, διότι ο εγκέφαλος κατά την άσκηση γεμίζει με οξυγόνο. Συμβάλλει επίσης αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του στρες και της αϋπνίας.
20=> ΑΣΚΗΘΗΤΕ ακόμα και με μία ήπια άσκηση πριν από το βραδινό σας γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει πως 20 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα ή ελαφρύ τρέξιμο πριν το βραδινό, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και τον διατηρεί αυξημένο επί 2-3 ώρες, όσες χρειάζονται, δηλαδή, για να «κάψετε» ό,τι θα φάτε για βράδυ!
Source link