Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

16 λόγοι να λατρέψεις το λεμόνι!!



16 λόγοι να λατρέψεις το λεμόνι και να θες να το έχεις στο φαγητό σου κάθε φορά (αν δεν το κάνεις ήδη)!!

Δεν υπάρχει κουζίνα στον… κόσμο, στην οποία το λεμόνι να μην αποτελεί βασικό συστατικό, το οικείο σε όλους μας κίτρινο εσπεριδοειδές, που είναι δημοφιλές σε όλο τον πλανήτη. Ποια είναι όμως η επίδραση της κατανάλωσης λεμονιού στον ανθρώπινο οργανισμό;

Τα λεμόνια είναι όξινα στη γεύση, αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση, που βοηθούν πολύ στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότητας οξέων στο σώμα.
Με άφθονη βιταμίνη C, είναι ιδανικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας, ενώ συστήνεται και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

16 ευεργετικές επιδράσεις του λεμονιού στον ανθρώπινο οργανισμό:

1. Τα λεμόνια, μπορεί να είναι όξινα αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος και βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.

2. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.

3. Το συκώτι λατρεύει το λεμόνι: είναι εκπληκτικό τονωτικό για το συγκεκριμένο όργανο, διαλύει το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια και υγροποιεί τη χολή. Ο φρέσκος χυμός λεμόνι που προστίθεται σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό είναι τρομερό πρωινό αντιοξειδωτικό για το στομάχι.

4. Καθαρίζει το έντερο: Το λεμόνι αυξάνει την περίσταλση του εντέρου, βοηθώντας την κίνησή του, άρα βοηθώντας στην κανονική του λειτουργία. Ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού σε ζεστό νερό και πιείτε το νωρίς το πρωί, αν έχετε σχετικό πρόβλημα.

5. Το σκορβούτο γιατρεύεται με τη χορήγηση μερικών γραμμαρίων χυμού από λεμόνι στον ασθενή, διαλυμένου σε νερό, κάθε δύο ή τέσσερις ώρες. Ακόμα και σήμερα, το Βρετανικό Ναυτικό απαιτεί να υπάρχουν στα πλοία του αρκετά λεμόνια ώστε κάθε ναύτης να μπορεί να καταναλώνει λίγο χυμό λεμονιού ημερησίως. Στο παρελθόν, τα λεμόνια αντικαθίσταντο με limes, εξ ου και το προσωνύμιο των Άγγλων ως «limeys».

6. Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμόνι βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στα νεφρά.

7. Η βιταμίνη C στα λεμόνια βοηθά στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες.

8. Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το σημαντικότατο συστατικό tangeretin, που έχει αποδειχτεί τρομερά αποδοτικό για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Parkinson.

9. Στην Ινδία, η Ayurveda αξιολογεί το λεμόνι τόσο ως φρούτο, όσο και για τις ιδιότητές του. Είναι ξινό, ζεστό, βοηθά στη γαστρική φωτιά, είναι καλό για την ενίσχυση της όρασης, πικάντικο και στυπτικό.

10. Διαλύει τους εντερικούς σκώληκες.

11. Όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο και δυσκολία στην αναπνοή (όπως στην ορειβασία) τα λεμόνια μπορούν να βοηθήσουν ιδιαιτέρως. Ο πρώτος άνδρας που έφτασε ποτέ στην κορυφή του Έβερεστ, ο Edmund Hillary, σημείωνε πάντα ότι η επιτυχία του οφειλόταν και στα λεμόνια.

12. Τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα, με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της μαλάριας, της χολέρας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών.

13. Τα αγγεία του αίματος ενισχύονται από τη βιταμίνη P (βιοφλαβονοειδή), οπότε γίνεται σαφώς πιο δύσκολη μια οποιαδήποτε εσωτερική αιμορραγία. Επίσης, βοηθά πολύ ενάντια στην αρτηριακή πίεση.

14. Τα συμπτώματα των διαταραχών στην όραση, όπως της διαβητικής ρετινοπάθειας, φαίνεται πως βοηθούνται σημαντικά από το στοιχείο ρουτίνη, που βρίσκεται στα λεμόνια.

15. Τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

16. Σύμφωνα με τη θεωρία του Reams Biological Ionization (RBTI), το λεμόνι είναι το μόνο τρόφιμο στον κόσμο που είναι ανιονικό (ιόν με αρνητική φόρτιση). Όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα είναι κατιονικά. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανιόντα και κατιόντα, είναι που τελικά δίνει όλη την κυτταρική ενέργεια.



Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Πεντανόστιμο ρολό κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκάλι!



Το ρολό κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκάλι είναι μία πεντανόστιμη συνταγή που είναι ιδανική για καλοκαίρι!

Συστατικά
  • Για τη βινεγκρέτ: 100γρ πορτοκάλι χυμό

  • 5 γρ μουστάρδα

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 340 γρ ηλιέλαιο

Υλικά για κους κους: 150γρ κους κους
  • 400 γρ ζωμός κοτόπουλο

  • 30 γρ σταφίδες

  • 10 γρ κουκουνάρι

  • 10 γρ αμύγδαλο

  • Λίγο βούτυρο

  • Μαϊντανό

  • Αλάτι, Πιπέρι

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Υλικά για κοτόπουλο: Στήθος κοτόπουλο
  • 1 πακέτο Μπέικον

  • Τον κρόκο από 1 αυγό

  • Κρέμα γάλακτος

  • Μαϊντανό

  • Αλάτι, Πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος
  1. Ανοίγουμε το φιλέτο στην μέση και το στρώνουμε πάνω σε 4 φέτες μπέικον οι οποίες ακουμπάνε σε αλουμινόχαρτο.

  2. Παίρνουμε ότι έμεινε από το κοτόπουλο και το χτυπάμε στο μπλέντερ αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε κρέμα και κρόκο.

  3. Ψιλοκόβουμε μαϊντανό και προσθέτουμε. Κοιτάμε το μείγμα να μην είναι ρευστό αλλά ούτε και πολύ σφιχτό

  4. Γεμίζουμε το κοτόπουλο και τυλίγουμε. Σφίγγουμε το αλουμινόχαρτο και βγάζουμε για 7-8 λεπτά σε κατσαρόλα με βραστό νερό. Βάζουμε στην κατάψυξη να κρυώσει

  5. Βάζουμε το κους κους σε μια μπασίνα, ζεσταίνουμε τον ζωμό ρίχνουμε σταδιακά και σκεπάζουμε με μεμβράνη περιμένοντας να βράσει από τους ατμούς.

  6. Ανοίγουμε, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο ζωμό.

  7. Σοτάρουμε το κουκουνάρι και το αμύγδαλο και τα τρίβουμε.

  8. Ψιλοκόβουμε και τις σταφίδες τον μαϊντανό το ξύσμα και τα προσθέτουμε μέσα στο κους κους μαζί με λίγο βούτυρο και βινεγκρέτ.

  9. Βάζουμε σε μια κανάτα δοσομετρητή όλα τα υλικά της βινεγκρέτ εκτός από το ηλιέλαιο.

  10. Χτυπάμε και σταδιακά ρίχνουμε το λάδι. Δοκιμάζουμε αλάτια και πιπέρια.

  11. Ξετυλίγουμε το κοτόπουλο το στεγνώνουμε και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει καλά. Βάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά στους 180οC.


Χρόνος 45 λεπτά

4 μερίδες

πηγή

Τα 5 είδη διατροφής που αυξάνουν τη διάθεση για ...σεξ!




Τα 5 είδη διατροφής που αυξάνουν τη διάθεση για ...σεξ και προτείνουμε να τα δοκιμάσετε αφού όλα είναι υγιεινά και βοηθούν τη λίμπιντο!


Καλά τα κεριά και η απαλή μουσική αλλά τα παρακάτω υγιεινά φαγητά σίγουρα επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα, την ενεργεία, την λίμπιντο και την διάθεση για έρωτα!!!

 

Σπαράγγια :  είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 ,φυλλικό οξύ και μπορούν να ενισχύσουν την διέργεση και τον οργασμό. Επίσης έχουν  βιταμίνη Ε που διεγείρει τις ορμόνες της γυναίκας άλλα και του άνδρα.


Αβοκάντο:  η ενέργεια και η λίμπιντο είναι ζωτικής σημασίας για  το καλό σεξ. Το αβοκάντο είναι γεμάτο με μέταλλα , μονοακόρεστα  λιπαρά και βιταμίνη Β6 τα οποία κρατούν την ενέργεια σας και την σεξουαλική σας ορμή.


Καυτερές πιπεριές : λόγω της καψαΐκίνης, μια χημική ουσία που περιέχουν, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν απελευθέρωση των ενδορφινών στον εγκέφαλο, δημιουργώντας ένα αίσθημα εφορίας με αποτέλεσμα "ενισχυμένα" ερωτικά παιχνίδια και θερμότερο σεξ.


Σοκολάτα: από καιρό έχει συνδεθεί με το καλό σεξ. Περιέχει τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά την παραγωγή σεροτονίνης του σώματος ,μια καλή χημική ουσία που αυξάνει  στην σεξουαλική διέργεση.


Στρείδια : λόγω του ψευδαργύρου που υπάρχει στα στρείδια, αυξάνεται   η παραγωγή της τεστοστερόνης μιας ορμόνης σημαντικής για την ρύθμιση της λίμπιντο σε γυναίκες και άνδρες άλλα και στην σεξουαλική τους αποδοτικότητα. Οι επιστήμονες λένε ότι ο ψευδάργυρος αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων,  άλλα και την κινητικότητα τους.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τα οφέλη του θαμνόμουρου στο αδυνάτισμα και όχι μόνο!!


Τα οφέλη του θαμνόμουρου ή αλλιώς κόκκινου μύρτιλλου στο αδυνάτισμα και όχι μόνο!!


Ακούγεται σαν όνειρο, όμως είναι δυνατό να τρώμε σοκολάτες και πίτσα όλη μέρα χωρίς να πάρουμε κιλά! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία ανακάλυψαν ένα υπερ-σνακ που κρατά μακριά τα κιλά όταν καταναλώνουμε τροφές με πολλά λιπαρά.
Ονομάζεται θαμνόμουρο ή κόκκινο μύρτιλλο (lingonberry ή cowberry) και οι δοκιμές έδειξαν ότι μπορούσε να αποτρέψει το επιπρόσθετο βάρος σε ποντίκια που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Το φρούτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκανδιναβικές χώρες και μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Η ερευνητική ομάδα έδωσε στα ποντίκια οκτώ διαφορετικά είδη μούρων: lingonberry, bilberry, βατόμουρο, crowberry, blackberry, δαμάσκηνο, blackcurrant και acai berry.


Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα του κόκκινου μύρτιλλου είχε τα καλύτερα αποτελέσματα με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα τα ποντίκια δεν είχαν πάρει περισσότερο βάρος από τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφές με λίγα λιπαρά.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογία να μην προσέχουμε τη διατροφή μας. Τα οφέλη του κόκκινου μύρτιλλου πιθανότατα οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει, αναφέρει η σχετική μελέτη.
Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του φρούτου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα κόκκινα μύρτιλλα ευδοκιμούν στη Βόρεια Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, όμως καλλιεργούνται και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.


Τέσσερα απλά βότανα, αλλά με απίστευτες θαυματουργές ιδιότητες!


Τέσσερα απλά βότανα, αλλά με απίστευτες θαυματουργές ιδιότητες!

Ο γεωπόνος Ιγν.Ζαχαρόπουλος, που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη των βοτάνων με ειδικές σπουδές και επίδοση στους κλάδους χημείας και βιολογίας που σημαίνει ότι αναφέρει είναι τεκμηριωμένο λέει ότι όλα τα βοτάνια της Ελληνικής χλωρίδας έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Για τέσσερα κοινά βοτάνια το φασκόμηλο, το ταραξάκο ή πικροράδικο και δύο καλλιεργούμενα το μαϊντανό και το λάχανο, αναφέρεται με θαυμασμό.

Για να τα δούμε με συντομία ένα-ένα.

Μαϊντανός ο θαυματουργός.

«Αποκαλύπτομαι μπρος στο μαϊντανό» λέει ο Ιγν.Ζαχαρόπουλος, θέλοντας να τονίσει πόσο ωφέλιμος είναι για την υγεία μας. Το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στις σάλτσες και σχεδόν σε όλα τα φαγητά. Παρομοιώδεις είναι η φράση «είσαι μαϊντανός» που λένε για όσους ανακατεύονται με όλα. Είναι από τα λίγα βότανα με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό ονομάζεται «λαχανικό της υγείας». Είναι το πετροσέληνο, το αγαπημένο βοτάνι του Ιπποκράτη με το οποίο θεράπευε πολλές αρρώστιες. Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A,B,C και μέταλλα σίδηρο, μαγνήσιο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο, θείο, χλώριο, κοβάλτιο. Ο κατάλογος των ασθενειών που κάνει καλό μεγάλος. Εμείς θα αναφερθούμε σε μερικές. Ο μαϊντανός είναι αφάνταστα πολύτιμος στα νεφρά και στην κύστη. Με την πολυουρία διώχνει τις πέτρες. Είναι αντισηπτικό του αίματος, προληπτικό του καρκίνου, συνίσταται κατά του εντέρου και της υδρωπικίας. Είναι τονωτικός, χωνευτικός, αντιπυρετικός , κατά των πρησμένων αδένων, κατά των αποστημάτων, του στήθους, κατά του άσθματος και των πνευμονικών παθήσεων. Ευεργετικό στο συκώτι, διεγερτικός, ορεκτικός κ.ά. Στα μικρά πουλιά είναι δηλητηριώδες και στον παπαγάλο θανατηφόρος. Με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να το τρώνε οι εγκυμονούσες γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Ο μαϊντανός ενισχύει τη μνήμη όμως πρέπει να προσέχουμε γιατί η ρίζα του φυτού περιέχει «Απιόλ» και σε μεγάλες δόσεις φέρνει ζαλάδες.

Το λάχανο.

Έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Άριστο θεραπευτικό του έλκους στομάχου και δωδεκαδαχτήλου. Θεραπευτικό των παθήσεων του στήθους, και του άσθματος. Μαλακώνει τον βήχα, κατά του βραχνιάσματος και των βρογχικών. Αντισκορβουτικό, τονωτικό, αποσυμφορεί τις αρτηρίες, ανακουφίζει πόνους αρθριτικών, ρευματισμών, κατά των εγκαυμάτων, της νευραλγίας του προσώπου, τον πονοκέφαλο. Βοηθά το ερυσίπελα και ανοίγει τους καλόγερους. Το λάχανο είναι τροφή φάρμακο. Να θυμάστε πάντα ότι τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να μην είναι φορτωμένο με ραντίσματα και λιπάσματα.

Το φασκόμηλο ή Αλισφακιά.

Οι Άραβες λένε γι΄ αυτό το ξεχωριστό βοτάνι. « πως μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στον κήπο του μια φασκομηλιά». Το φασκόμηλο πίνετε σαν αφέψημα ή έγχυμα με μέλι. Είναι κατά του κρυολογήματος, των ρευματισμών, του ερεθισμένου λαιμού, της νευροπάθειας, της ατονίας του στομάχου και των εντέρων, της αμηνόρροιας, δυσμηνόρροιας και λευκόρροιας. Είναι επίσης αντιπυρετικό, διεγερτικό-δυναμωτικό, αποχρεμπτικό και απολυμαντικό. Αυτές είναι μερικές από τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι επίσης ενισχυτικό της μνήμης.

Ταραξάκο ή πικραλίδα ή δόντι του λιονταριού.

Το κατεξοχήν φυτικό φάρμακο του συκωτιού και της χολής. Είναι επίσης διουρητικό, στομαχικό, τονωτικό, αντισκορβουτικό, καθαριστικό του αίματος, καθαρτικό, κατά του βήχα, των φλεγμονών του στήθους, ελαττώνει τη χοληστερίνη, κατά του διαβήτη, και το πιο σημαντικό ενισχύει τη μνήμη. Περιέχει βιταμίνες και σχεδόν όλα τα μέταλλα.

ΠΗΓΗ

Το θαυματουργό σκόρδο βοηθάει ακόμα και στο σίδηρο!




Το θαυματουργό σκόρδο βοηθάει ακόμα και στο σίδηρο αφού βελτιώνει το μεταβολισμό του και αυξάνει τα επίπεδα φερροπορτίνης!

Το σκόρδο διακρίνεται για τη χαρακτηριστική γεύση και άρωμα που μπορεί να προσδίδει στο φαγητό και για αυτό άλλωστε αποτελεί αγαπημένο καρύκευμα πολλών μαγείρων και ατόμων που ασχολούνται με τη μαγειρική.

 

Παράλληλα, από διατροφική άποψη ο μοναδικός συνδυασμός φλαβονοειδών και θειούχων θρεπτικών συστατικών το καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία.

 

Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα πρόσφατων μελετών που υποστηρίζουν ότι το σκόρδο μπορεί να βελτιώνει το μεταβολισμό του σιδήρου. Ο σίδηρος αποθηκεύεται εντός του κυττάρου και για να μετακινηθεί έξω από το κύτταρο και να επιστρέψει και πάλι πίσω στην κυκλοφορία περνά μέσα από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται φερροπορτίνη. Ουσιαστικά, η φερροπορτίνη λειτουργεί ως μια δίοδος για την έξοδο του σιδήρου από το κύτταρο.

 

Το σκόρδο λοιπόν φαίνεται ότι μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα φερροπορτίνης στην κυτταρική μεμβράνη του κυττάρου με αποτέλεσμα να μπορεί να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σιδήρου στην κυκλοφορία.

 

Επίσης, το σκόρδο φαίνεται να διαθέτει αντι-φλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

 

Επομένως, ας προσθέσουμε λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο ή πάστα αυτού στα πιάτα μας και πιθανά να έχουμε και ένα πρόσθετο όφελος πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση του.

 


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας με τριμμένα μπισκότα | ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας με τριμμένα μπισκότα!!

1 κούπα και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κακάο σκόνη
1 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 της κούπας τριμμένα Oreo
1 κ.τ.γ. μηλόξυδο
1 κούπα ζεστό καφέ (όχι καυτό)
1 κ.τ.γ. σταγόνες βανίλιας
1/3 της κούπας λάδι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα στεγνά μας υλικά και ανακατεύουμε: αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τον καφέ, την βανίλια, το λάδι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε σε μία φόρμα για κέικ και ψήνουμε για 30".

Για το "στόλισμα" (αφού κρυώσει το κέικ εντελώς): 
Λιωμένη κουβερτούρα - την απλώνουμε πάνω σε όλο το κέικ
& πασπαλίζουμε με τριμμένα μπισκότα Oreo

Το διαβάσαμε εδώ

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Εύκολα βήματα για να διώξετε τη χοληστερίνη! | ΔΙΑΤΡΟΦΗ



 Εύκολα βήματα για να διώξετε τη χοληστερίνη με φυσικό τρόπο χωρίς φάρμακα!

Αν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά, τότε μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα σας, χωρίς φάρμακα αλλά με φυσικούς τρόπους. Κάντε διατροφή χαμηλή σε χοληστερόλη και πλούσια σε φυτικές ίνες

Υιοθετήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής αποφεύγοντας τα κορεσμένα λίπη και τα trans λιπαρά οξέα. Ακολουθήστε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, που περιορίζουν το λίπος, όπως το ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό και αντικαταστήστε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Τα τηγανητά, τα λιπαρά ντρέσινγκς και τα τυποποιημένα σνακ είναι απαγορευτικά. Περιορίστε επίσης, και τη διαιτητική χοληστερόλη (βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα αβγά, το συκώτι, τα εντόσθια και οι γαρίδες) στα 300 mg την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι η βρώμη τα φασόλια το ρύζι, το κριθάρι. Προσοχή όμως χρειάζεται στην κατανάλωση της ποσότητας των τροφών αυτών γιατί μπορεί να προκαλέσουν φουσκώματα και πόνους στην κοιλιά. Επίσης, τα φρούτα που είναι πλούσια σε πηκτίνη όπως τα μήλα και τα αχλάδια, είναι πολύ αποτελεσματικές όσον αφορά τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.

Επιλέξτε το σκόρδο

Έρευνες έχουν αποδείξει πως το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης και της πίεσης και μειώνει την ολική χοληστερίνη. Δυο φρέσκες σκελίδες είναι ιδανική ποσότητα για κάθε μέρα. Άλλες έρευνες επίσης, έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου ή ακόμη και έτοιμων σκευασμάτων που περιέχουν σκόρδο ως συμπλήρωμα διατροφής μπορούν να μειώσουν σε μέτριο βαθμό τη χοληστερόλη.
Όπως φαίνεται, τα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου οφείλονται στις θειούχες ενώσεις του.


Όταν μία σκελίδα κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια, συντελείται μια χημική αντίδραση, το τελικό αποτέλεσμα της οποίας είναι η παραγωγή της ουσίας αλιζίνη. Η ουσία αυτή έχει την ιδιότητα να θανατώνει βακτηρίδια στο στομάχι, να αναπτύσσει αντιπηκτική δράση και να μειώνει τη χοληστερόλη αίματος.

Αναζητήστε τις βιταμίνες Β3 και Β5


Η βιταμίνη Β3 δείχνει να μειώνει αισθητά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και συναντάται και σε μικρότερες ποσότητες σχεδόν σε όλες τις ομάδες τροφίμων ωστόσο οι κύριες πηγές της είναι το συκώτι, το καστανό ρύζι, το κοτόπουλο, το μπρόκολο και τα ξηρά σύκα. Η βιταμίνη Β5 έχει την ιδιότητα να παράγει ένα ένζυμο που και αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Βιταμίνη Β5 θα βρείτε στη μαγιά μπύρας, το βασιλικό πολτό, το συκώτι, τον κρόκο του αυγού, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα μανιτάρια, τους ξηρούς καρπούς αλλά και σε μορφή συμπληρωμάτων.

Το διαβάσαμε εδώ

Μία απίστευτη σπανακόπιτα με κατσικίσιο τυρί και κουκουνάρι! | ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Μία απίστευτη σπανακόπιτα με κατσικίσιο τυρί και κουκουνάρι!


Ο γευστικός πλούτος σε όλο του το μεγαλείο! Δύο ιδιαίτερα τυριά, το κατσικίσιο και το Αρσενικό Νάξου, συνδυάζονται με μπόλικο βασιλικό και σπανάκι σε μια πίτα πραγματικά μπουκιά και συχώριο.

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας
2 κρόκους αβγού
1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο
4 κουτ. σούπας κουκουνάρι
500γρ. κατσικίσιο τυρί
120γρ. Αρσενικό Νάξου
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα+ χτυπημένα στο multi
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 αβγά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 λαδόκολλα

Διαδικασία

Βήμα 1


Ζεματάτε το σπανάκι σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 2-3 λεπτά, το σουρώνετε και το αφήνετε να στραγγίξει καλά.

Βήμα 2


Καβουρδίζετε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι και το αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια αναμιγνύετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τα φύλλα βασιλικού και το ψιλοκομμένο σκόρδο και μετά προσθέτετε τα τυριά, τα αβγά και το σπανάκι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε το μίγμα καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°C. Στρώνετε τη λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και απλώνετε το ένα φύλλο της σφολιάτας. Ρίχνετε το μίγμα, αφήνοντας 2-3 εκατοστά περιθώριο από τις άκρες. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο, με ένα πιρούνι πιέζετε τα φύλλα της σφολιάτας να ενωθούν και τα τυλίγετε προς τα μέσα. Χτυπάτε τους κρόκους με μια κουταλιά της σούπας νερό, αλείφετε την πίτα με το μίγμα και ψήνετε για περίπου 30-40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.


Δεν έχεις χρόνο αλλά θες να φτιάξεις νόστιμη πίτσα; Γίνεται! | ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Δεν έχεις χρόνο αλλά θες να φτιάξεις νόστιμη πίτσα; Γίνεται και εύκολα και γρήγορα!


Το Σαββατόβραδο στο σπίτι μεταφράζεται με χαλαρή ταινιούλα και φυσικά…πίτσα! Και γιατί να πάρεις πάλι delivery και να ξοδευτείς αφού σε λιγότερο από  30’ μπορείς να φτιάξεις τη δικιά σου σπιτική πίτσα με δικό σου ζυμάρι και υλικά που θα βρεις στο ψυγείο σου; Νομίζεις πως είναι… μπελάς; Ξανασκέψου το! Εμείς από τότε που τη δοκιμάσαμε απλά την λατρέψαμε και πλέον κάθε σαββατιάτικο movie night φέρει και την… signature πίτσα του! Και με τόσες επιλογές στα υλικά, άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και μεγαλούργησε! Τanto gustosa!


Υλικά:


Για τη ζύμη:


250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
1 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
1 κ.γλ. ξίδι
1 πρέζα ζάχαρη


Για τη γέμιση (μπορείς να πειραματιστείς με τα υλικά που θα προσθέσεις, να την κάνεις περισσότερο χορτοφαγική, πικάντικη ή ελαφριά. Εμείς σου δίνουμε μια πρώτη ιδέα για να δοκιμάσεις):


2 ντομάτες αποφλοιωμένες, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένες (ή ντοματοπολτό)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι
2 φλ. τσαγιού διάφορα κίτρινα τυριά, τριμμένα ή/και κομμένα σε κύβους
6 φέτες ζαμπόν
1 φλ. τσαγιού μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες


Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μπολ, εκτός από το αλεύρι. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι ή με το χέρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Σε ένα ρηχό, ελαφρώς λαδωμένο, ταψάκι 34 ή 36 εκ. απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι να καλύψει όλο το ταψί. Δεν πειράζει αν το ταψάκι σου είναι τετράγωνο, αλλά αν έχεις στρογγυλό αντικολλητικό, ακόμη καλύτερα!


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες με το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ρίγανη. Με ένα κουτάλι απλώνουμε την κρύα σάλτσα στη ζύμη. Στρώνουμε το ζαμπόν, πασπαλίζουμε με τα τυριά, απλώνουμε τα μανιτάρια και τέλος γαρνίρουμε με την πιπεριά.


Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στην τελευταία σχάρα, για 20΄ περίπου, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.


Mερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Οι γυναίκες κινδυνεύουν από τον υδράργυρο που έχουν τα τρόφιμα | ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Οι γυναίκες κινδυνεύουν από τον υδράργυρο που έχουν τα τρόφιμα!


Σύμφωνα με νέα μελέτη, η έκθεση σε υδράργυρο ενδεχομένως να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα, που περιλαμβάνουν ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση, συγκαταλέγονται στις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.


Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.352 γυναίκες ηλικίας 16-49 ετών, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο 1999-2004. Συνολικά, η υψηλότερη έκθεση σε υδράργυρο βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο ρυθμό παραγωγής αντισωμάτων που συνδέονται με την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών.


Οι συστάσεις διεθνών οργανισμών, αναφέρουν πως η κατανάλωση 2-3 μερίδων ψαριού ή θαλασσινών ανά εβδομάδα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως σαρδέλα ή γαρίδες θεωρείται ασφαλής, ακόμη και για εγκύους. Από την άλλη, μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, σολομός, τόνος που είναι πιθανότερο να περιέχουν υψηλά ποσά υδραργύρου, θα πρέπει να αποφεύγονται.


Ωστόσο, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν πως η έκθεση σε υδράργυρο, ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή, ενδεχομένως να σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πιθανόν να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να δίνουν προσοχή στο είδος και την ποσότητα των ψαριών και θαλασσινών που καταναλώνουν.

Μία πεντανόστιμη χορτόσουπα για να ζεσταθούμε και λίγο! | ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Μία πεντανόστιμη χορτόσουπα για να ζεσταθούμε και λίγο!


Μία σούπα είναι ιδανική επιλογή για τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα και τι καλύτερο από το να επιλέξεις φρέσκα λαχανικά για να ετοιμάσεις την πιο νόστιμη και γευστική.

Χορτόσουπα, λοιπόν, για όλη την οικογένεια για μεσημέρι ή βράδυ.

Υλικά που θα χρειαστείς:

6 ντομάτες

1 καρότο

1 κρεμμύδι

4-5 μανιτάρια

1 πράσο

1 σέλερι

σκόρδο

1 κ.σ. πελτές

1 κ. γλ. ζάχαρη

1/4 της κούπας λάδι

500 γρ. ζωμός

αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

Ψιλοκόβεις το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, το πράσο και τα σοτάρεις στο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, κόβεις τη ντομάτα σε μικρά κομμάτια και τις προσθέτεις στα υπόλοιπα λαχανικά μαζί με τον ζωμό και τη ζάχαρη. Άφησε τα υλικά να βράσουν για περίπου μισή ώρα και μετά πέρασέ τα από το blender για να τα πολτοποιήσεις.


Το διαβάσαμε εδώ

Τι καφέ πίνουν σε διάφορα κράτη της γης; Video | ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Ενα εξαιρετικό βίντεο μας δείχνει τους τρόπους που φτιάχνουν τον καφέ σε διάφορα κράτη.


Αν και στην Ελλάδα δείχνουν να πίνουμε ως επί το πλείστον φραπέ, τουλάχιστον είναι καφές πραγματικός. Όλοι οι υπόλοιποι μοιάζουν να είναι τσαγο-καφέδες για να πούμε την αλήθεια. Ακόμα και το χρώμα είναι μπεζουλί και όχι καφέ! :P

Εκεί λοιπόν που είπαμε, ευτυχώς είμαστε Έλληνες και έχουμε πραγματικό καφέ, φτάσαμε στην Αυστρία που ο καφές έχει μέσα ωμό αβγό και παραλίγο να κάνουμε εμετό! Ναι, καλά διαβάσατε και θα το δείτε στο παρακάτω βίντεο! Αηδία σκέτη!

Οι διάσημες δίαιτες δεν είναι και πολύ ακίνδυνες τελικά!



Οι διάσημες δίαιτες δεν είναι και πολύ ακίνδυνες τελικά!


Αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο με συνεχώς αυξανόμενους οπαδούς και υποστηρικτές. Υπόσχονται καθεμιά με το δικό της τρόπο μαγικές απώλειες βάρους, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και πάνω από όλα πολύ γρήγορα. Μιλάμε για, γνωστές και διάσημες δίαιτες, τις οποίες οι περισσότεροι έχουν μπει στον κόπο να δοκιμάσουν.


Ας τις γνωρίσουμε και ας δούμε τι κινδύνους κρύβουν:


Η δίαιτα χωρίς γλουτένη


Αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας αλλά και μια εντελώς ατεκμηρίωτη μέθοδο απώλειας βάρους. Μια μόδα που ξεκίνησε από την Αμερική, τη μητέρα των προϊόντων χωρίς γλουτένης, προϊόντα τα οποία αρχικά απευθύνονταν σε άτομα με κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου.


Προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό από την ανοσολογική απάντηση μετά από την κατανάλωση μιας πρωτεΐνης των δημητριακών, η οποία ονομάζεται γλουτένη. Και βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη και προϊόντα αυτών και σε άτομα με κοιλιοκάκη οδηγεί στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου και κατά συνέπεια δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.


Οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας, σύμφωνα με το newsbeast, απαγορεύουν την κατανάλωση τροφών όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και προϊόντα τους όπου αυτά βρίσκονται (αλεύρι, ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ζύμες, μπισκότα, κρουασάν, κέικ. Αντίθετα επιτρέπουν την κατανάλωση τροφών όπως προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι.


Σχολιασμός


Δεν υπάρχει κανένας λόγος άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη να αποφεύγουν τη γλουτένη. Ούτε υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση της σχέσης ανάμεσα στην αποφυγή κατανάλωσης γλουτένης και την απώλεια βάρους. Η αποφυγή της γλουτένης ούτε επηρεάζει το μεταβολισμό ούτε προάγει την απώλεια βάρους.


Η όποια απώλεια κιλών ακολουθώντας το εν λόγω ανορθόδοξο διατροφικό σχήμα μπορεί να οφείλεται μόνο στη μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, όπως μπισκότα αρτοσκευάσματα κ.α. με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Τελευταίες μάλιστα επιστημονικές αναφορές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αρνητικές συνέπειες για την υγεία από την εφαρμογή μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης από υγιή άτομα.


Η δίαιτα Dukan


Εφευρέθηκε από το Γάλλο ιατρό Pier Dukan. Διακρίνετε σε τέσσερεις φάσεις. Στην πρώτη φάση αυτή της επίθεσης, για ένα διάστημα περίπου ενός μήνα συνιστάται η κατανάλωση αποκλειστικά πρωτεϊνούχων τροφίμων, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο, ζαμπόν, αυγά, τις μπριζόλες, θαλασσινά, ψάρια, χωρίς καν λαχανικά. Επίσης συστήνει την κατανάλωση άπαχων ή ημίπαχων γαλακτοκομικών, καθώς και την πόση άφθονου νερού.


Στη δεύτερη φάση συνεχίζεται η κατανάλωση πρωτεϊνών, αλλά σταδιακά εντάσσονται και τα λαχανικά. Στην τρίτη φάση σταδιακά προστίθενται στη διατροφή οι υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά), τα λιπαρά και το αλκοόλ. Μάλιστα προβλέπονται 2 ελεύθερα γεύματα την εβδομάδα (με αλκοόλ, βούτυρο, ψωμί, σοκολάτα κλπ.). Στο τελευταίο στάδιο της δίαιτας μπορεί κανείς να τρώει ότι θέλει, αρκεί να τηρούμε τον κανόνα «μόνο πρωτεΐνες» για μια μέρα της εβδομάδας.


Σχολιασμός


Το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα είναι ανορθόδοξο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η φιλοσοφία των υπερπρωτεινικών διαιτών στηρίζεται στη γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά ο αποκλεισμός ομάδων τροφίμων και συστατικών όπως οι υδατάνθρακες και πολλές βιταμίνες, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ιδιαιτέρως όταν εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.


Το γεγονός ότι επιτρέπει την ελεύθερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους, που σχετίζεται με σημαντικά νοσήματα φθοράς.


Η δίαιτα της ζώνης


Έγινε της μόδας τη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000 μέχρι και σήμερα. Η ιδανική δίαιτα αδυνατίσματος σύμφωνα με το δημιουργό της το Barry Sears βασίζεται στα εξής:


- Είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, μέτρια σε λίπη και πρωτεΐνες. Σε κάθε γεύμα και σνακ θα πρέπει η σύσταση υδατανθράκων: πρωτεϊνών: λιπών να είναι σταθερή και ίση με 40%: 30%: 30%


- Η αναλογία των συστατικών της βοηθάει στη συγκράτησης της ινσουλίνης σε επίπεδα που προάγουν την απώλεια βάρους και την καλή υγεία.


- Αποκλείει ομάδες τροφίμων, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια και άλλες πηγές αμύλου


- Δίνει σαφή σύσταση για συμπληρώματα ιχθυελαίων


Σχολιασμός


Αποτελεί μια περιοριστική δίαιτα, βασιζόμενη σε μαθηματικούς υπολογισμούς και είναι δύσκολη στην εφαρμογή της. Είναι αυστηρά υποθερμιδική και μη ισορροπημένη, με αποκλεισμό σημαντικών ομάδων τροφίμων. Στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και δεν προάγει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του απολεσθέντος βάρους. Αμφισβητείται από όλους τους επιστημονικούς φορείς της Ευρώπης και της Αμερικής.


Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος


Μια από τις ευρύτατα διαδεδομένες θεωρίες της οποίας βιβλία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, είναι αυτή του Peter D’adamo, που πηγάζει από την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και υποστηρίζει ότι οι διατροφικές μας απαιτήσεις, καθορίζονται σε μέγιστο βαθμό από την ομάδα αίματος μας. Υπό αυτό το πρίσμα:


Πάνω στα τρόφιμα υπάρχουν οι λεγόμενες λεκτίνες (κατηγορία πρωτεϊνών), οι οποίες αν δεν ληφθούν υπόψη προκαλούν τη συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε διάφορα όργανα ή συστήματα του σώματος.


Κάθε άτομο πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες λεκτίνες, οι οποίες προκαλούν συγκόλληση ερυθροκυττάρων σε άτομα της δικής του ομάδας αίματος.


Ανάλογα με την ομάδα αίματος:


- Ομάδα 0 – κυνηγοί: ανάγκη για έντονη σωματική άσκηση και κατανάλωση κρέατος – περιορισμός σε ψωμί, σιτηρά, δημητριακά


- Ομάδα Α – καλλιεργητές: ανάγκη για φυτοφαγική δίαιτα, ώστε να γίνουν λεπτότεροι και πιο παραγωγικοί


- Ομάδα Β – νομάδες: ανάγκη για κατανάλωση γαλακτοκομικών και για διατροφή με ποικιλία


- Ομάδα ΑΒ – ανάμιξη της Α και της Β


Σχολιασμός


Η θεωρία αυτή παρόλο που βρήκε πολλούς υποστηρικτές, παρουσιάζει πολλά επιστημονικά κενά και ατεκμηρίωτες επισημάνσεις, οδηγώντας μας στο σημείο να συμπεράνουμε πως δεν πρέπει εύκολα και αβίαστα να αποδεχόμαστε κάθε καινούρια τακτική. Δεν αναφέρεται πουθενά στη βιβλιογραφία σύνδρομο δυσλειτουργίας ή ανεπάρκειας οργάνων λόγω θρομβώσεων προκαλούμενων από «λεκτίνες».


Μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση βασικών θρεπτικών συστατικών. Τέλος, δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική συσχέτιση της εν λόγω θεωρίας με την απώλεια βάρους και βασίζεται κυρίως στο ότι περιορίζεται σημαντικά η πρόσληψη τροφής και θερμίδων.


Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η διαδικασία απώλειας βάρους απαιτεί σύνεση και υπομονή. Είναι επιτακτική η ανάγκη το κοινό να καταφεύγει σε καταρτισμένους επιστήμονες για την ενημέρωση του και για την καθοδήγησή του. Να να μην μένει στα στενά πλαίσια της προσωρινής απώλειας μερικών γρήγορων κιλών.


Θα πρέπει να είναι μια απολύτως προσωπική και εξατομικευμένη διαδικασία, η οποία να αποσκοπεί στη διαμόρφωση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και στην εγκαθίδρυση συνηθειών που θα διασφαλίζουν μια μακροπρόθεσμη διατήρηση της όποιας απώλειας, αλλά το κυριότερο μια εν γένει καλή υγεία του οργανισμού.

Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι στη διατροφή σας τη Νέα χρονιά !



Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι στη διατροφή σας τη Νέα χρονιά !


Αν έχετε από καιρό στο  μυαλό σας κάποιες ιδέες σχετικά με το πώς να βελτιώσετε την υγεία σας αλλά και την ποιότητα ζωής σας, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να τις πραγματοποιήσετε! Άνθρωποι απ’όλο τον κόσμο συνηθίζουν να θέτουν στόχους κατά την έναρξη του νέου έτους και οι έρευνες μας δείχνουν ότι είναι κατά 10 φορές πιο πιθανό να επιτευχθούν σε σχέση με παρόμοιους στόχους που τίθενται σε  άλλη χρονική περίοδο. Οι στόχοι αυτοί είναι συνήθως σχετικοί με την βελτίωση της υγείας μέσω της αλλαγής βλαβερών συνηθειών όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η βελτίωση διατροφικών συνηθειών, η συστηματική άσκηση, η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ κ.α.


Μία συνήθεια που κρατάει από παλιά


Η συνήθεια των ανθρώπων να θέτουν στόχους στην αρχή του νέου έτους έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι υπόσχονταν στους θεούς τους ότι θα επιστρέψουν τα δανεισμένα αντικείμενα και θα αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ οι Ρωμαίοι έδιναν τις υποσχέσεις τους στον θεό Ιανό, θεό όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων από του οποίου το όνομα βγαίνει και ο Ιανουάριος! Ακόμη, αντίστοιχες δεσμεύσεις μπορεί κανείς να βρει ενσωματωμένες σε θρησκευτικά δρώμενα του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού, δρώμενα που μας προτρέπουν κατά το νέο έτος να παλέψουμε για την αυτοβελτίωσή μας.


Πώς θα τα καταφέρετε!


Ο Δρ.J.C. Norcrossέχει μελετήσει εκτενώς την αποτελεσματικότητα των στόχων του νέου έτους και μας προτείνει τον τρόπο για να τους θέσουμε σε εφαρμογή ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας.

Πριν την 1η Ιανουαρίου
  • Επιλέξτε στόχους επιτεύξιμους, ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους. Ασαφής στόχοι τείνουν να αποπροσανατολίζουν ενώ μεγαλεπήβολοι στόχοι οδηγούν γρήγορα στην απογοήτευση και στην παραίτηση. Προτείνω ανεπιφύλακτα να κρατήσετε γραπτά αρχεία σχετικά με τους στόχους σας και τους λόγους για τους οποίους θέλετε να τους επιτύχετε, αρχεία που θα εμπλουτίζετε και θα ξαναδιαβάζετε κατά την διάρκεια της προσπάθειάς σας αλλά και μετά από κάθε ολίσθημα.
  • Αναπτύξτε ένα πλάνο σχετικά με το πώς θα επιτύχετε τους στόχους σας, τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να συναντήσετε και τους πιθανούς τρόπους επίλυσής τους.
  • Οπλιστείτε με αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό σας ότι ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη χρονιά εσείς θα τα καταφέρετε!
  • Ανακοινώστε τους στόχους σας στον περίγυρό σας – η δημόσια δέσμευση στόχων οδηγεί στην επιτυχία!

Κατά τον μήνα Ιανουάριο
  • Ζητήστε υποστήριξη από τον κύκλο και την οικογένειά σας, ένα μεγάλο ποσοστό θα χαρεί να σας βοηθήσει.

  • Παρακολουθήστε την πρόοδό σας και καταγράψτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, η καταγραφή μας βοηθάει να βάζουμε τη σκέψη μας σε τάξη και να παίρνουμε πιο λογικές και αποτελεσματικές αποφάσεις.
  • Γιορτάστε τις επιτυχίες που σημειώνετε κατά την διαδρομή προς την επίτευξη του στόχου και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που καταβάλλετε.
  • Υιοθετήστε μία υγιή συμπεριφορά που σας βοηθάει να λύνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα αν υποφέρετε από άγχος μάθετε πώς να χαλαρώνετε, ενώ αν σας χαρακτηρίζει μια παθητική συμπεριφορά μάθετε πώς να αντιδράτε με περισσότερη διεκδικητικότητα.
  • Ζητήστε από το περιβάλλον σας να μην σας εκθέτουν σε καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για εγκατάλειψη των στόχων σας ή για ολίσθημα. Για παράδειγμα, αν έχετε κόψει το κάπνισμα, ζητήστε να μην σας προσφέρουν τσιγάρο ή αν κάνετε δίαιτα, ζητήστε να μην σας φέρνουν γλυκά στο σπίτι.
  • Η αθέτηση των στόχων και το ολίσθημα σε παλιές συμπεριφορές μπορεί να συμβούν κατά περιόδους και αυτό είναι κάτι συνηθισμένο και αναμενόμενο. Ξαναδιαβάστε τις αρχικές σημειώσεις σας οι οποίες θα σας θυμίσουν τους λόγους που θέσατε αυτούς τους στόχους και συνεχίστε την προσπάθεια χωρίς ενοχές. Η αυτό-ενοχοποίηση δημιουργεί πολλαπλά αρνητικά συναισθήματα που μας αποδυναμώνουν.

Από τον Φεβρουάριο και έπειτα
  • Προετοιμαστείτε για νέα ολισθήματα που σχετίζονται με δικά σας αρνητικά συναισθήματα αλλά και με κοινωνικές πιέσεις. Θυμηθείτε όμως : ο επιμένων νικά!
  • Οπλιστείτε με θετική σκέψη που θα σας γεμίσει με δύναμη, ελπίδα και αυτοπεποίθηση!
  • Οι αλλαγές συνηθειών χρειάζονται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Μια αλλαγή συνηθειών που θα διαρκέσει για τουλάχιστον 6 μήνες μετατρέπεται σε ρουτίνα και πλέον απαιτείται μικρότερη προσπάθεια για την εφαρμογή της.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι στόχοι είναι προσπάθειες που μοιάζουν με μαραθώνιο και όχι με σύντομο αγώνα ταχύτητας. Σίγουρα όμως, η διεκδίκησή τους αξίζει τον κόπο αφού μας βοηθάει όχι μόνο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας αλλά και να γίνουμε πιο δυνατοί και έμπειροι ως επίσης και να αποκτήσουμε γνώση των αδυναμιών μας αλλά και των δυνατών μας στοιχείων.
Γράφει η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός